تلاش کابل برای ثبت «مثنوی» به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه
آذوح: افغانستان اعلام آمادگی کرده که مثنوی مولوی را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در فهرست یونسکو به ثبت برساند.
دفتر مطبوعاتی رییس جمهوری افغانستان گزارش داده است که پنجشنبه، ۲۷ خرداد محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان و مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه با هم درباره گسترش روابط آنکارا و کابل دیدار و گفتوگو کردند. در این گفتوگو محمد اشرف غنی اعلام آمادگی کرده که مثنوی و دیگر آثار مولوی را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در فهرست یونسکو به ثبت برساند.
نصیر احمد اندیشه، سرپرست و معین اداری و مالی وزارت خارجه افغانستان در دیدار و گفتوگو با پتریشیا مک فلپس، نماینده یونسکو در افغانستان گفته بود: «هرگاه قرار باشد [مثنوی] و شهکار عرفانی مولوی ثبت میراث جهانی یونسکو شود، واقعیت تاریخی زادگاه خداوندگار بلخ نباید نادیده گرفته شود و پیوند مولانای بزرگ با افغانستان نباید فراموش شود.»
نماینده یونسکو هم اطمینان داده بود که این نگرانی را به مسئولان اطلاع دهد.
صلاح الدین ربانی، وزیر امور خارجه افغانستان هفته گذشته سفیر ترکیه در کابل را فراخوانده بود و موضوع ثبت مشترک مثنوی معنوی توسط ایران و ترکیه را با او در میان گذاشته بود. سفیر ترکیه به ربانی وعده داده بود که جزئیات این مسأله را پس از بررسی و تحقیق به اطلاع وزارت خارجه افغانستان برساند. سفر محمد اشرف غنی به ترکیه گام دیگر افغانستان برای ثبت مثنوی به نام این کشور است.
جلالالدین محمد که بعدها به عنوان مولانا جلالالدین رومی شهرت پیدا کرد بیشتر زندگانی خود را در روم یعنی آسیای صغیر گذرانده. او در پاییز سال ۱۲۰۷م (۶۰۴ ه. ق) در بلخ در افغانستان کنونی متولد شد ولی دیری نپایید که پدرش محمد بن حسین الخطیبی البکری معروف به بهاءالدین ولد به خاطر حسادتورزی علاءالدین محمد خوارزمشاه، شهر بلخ را ترک کرد و به سمت غرب مهاجرت کرد.
مقبره مولانا در شهر قونیه در ترکیه قرار دارد.