یک دهه ناکامی ایران در بهبود فضای کسب و کار
آذوح: رئیس مجمع واردات ایران میگوید رتبه ایران در سهولت کسب و کار "شرمآور" است. به گفته او با وجود بهبود نسبی رتبه ایران در سالهای اخیر، این کشور در یک دهه گذشته نتوانسته است جایگاهی پایینتر از ۱۰۰ به دست آورد.
علیرضا مناقبی، رئیس مجمع واردات ایران روز دوشنبه ۲۸ تیر (۱۸ ژوئیه) در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران، از موانع پیشروی فعالیتهای اقتصادی در این کشور انتقاد کرد.
به گفته او فرایندها در ایران به گونهای است که فعالان اقتصادی مجبور هستند برای انجام هر کدام از آنها، به چندین دستگاه اداری مراجعه کنند.
مناقبی با اشاره به اینکه ایران در یک دهه اخیر هرگز نتوانسته است از رتبه ۱۰۰ در سهولت کسب و کار گذر کند، گفت: «این به معنای وقوع یک فاجعه پنهان در اقتصاد کشور است.»
رییس مجمع واردات ایران افزود: «تجار ایرانی به دلیل تغییر قوانین، مقررات و دستورالعملها، هر روز ممکن است در معرض از دست دادن حقوق و مالکیت معنوی نشانهای تجاری خود باشند.»
بهترین و بدترین رتبههای ایران
بانک جهانی هر ساله کشورها را از لحاظ معیارهای کسب و کار مورد بررسی قرار میدهد. بر اساس آخرین گزارش این سازمان بینالمللی، در سال ۲۰۱۵، ایران در میان ۱۸۹ کشور جهان در جایگاه ۱۱۸ قرار گرفت.
بهترین رتبه ایران در یک دهه اخیر مربوط به سال ۲۰۰۵ و همزمان با پایان دولت محمد خاتمی بود که ایران در جایگاه ۱۰۸ جای گرفت. این رتبه در پایان دولت محمود احمدینژاد به عدد ۱۵۲ رسید.
در سه ساله نخست دولت حسن روحانی و بهبود نسبی شرایط، رتبه ایران ۳۴ پله بهبود یافت اما به باور کارشناسان و فعالان اقتصادی این موقعیت به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
بانک جهانی شاخص کلی "فضای کسب و کار" را بر پایه ۱۰ شاخص کوچکتر محاسبه میکند. این شاخصها عبارتند از: «آغاز کسبوکار، کسب مجوز، ثبت داراییها، کسب اعتبارات، حمایت از سرمایهگذاری، مالیات، تجارت کالا، اجرای قراردادها، تعطیلی شرکتها و دریافت انرژی برق.»
به گفته مناقبی راه حلهای بهبود شاخصهای سهولت انجام کار، "استاندارد و تدوین شده" هستند و اگر تجربه کشورهای موفق در زمینه بهبود رتبه شاخص سهولت انجام کسب و کار مورد توجه قرار بگیرد و دستگاههای مختلف دست از موازیکاری و منفعتطلبیهای خود بردارند، قطعا اغلب این روشها قابل بومیسازی هستند.
dw